Gravida Sofia Johansson står på en vinterväg, iklädd vinterkläder och ser allvarlig ut när hon berättar om oron inför att behöva resa 30 mil när det är dags för förlossning, om det blir så att Lycksele BB stänger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är mest ledsen över att det gått så här långt” – hör Sofia Johansson om hur det känns att kanske få åka 30 mil för att föda om Lycksele BB håller stängt. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Gravida Sofia i Ammarnäs får 30 mil till förlossningen – om Lycksele BB håller stängt

Uppdaterad
Publicerad

En bilresa på över fyra timmar till förlossningen. Så långt får gravida Sofia Johansson i fjällbyn Ammarnäs åka för att föda om Lycksele BB har stängt.

– Det verkar inte som om det är meningen att man ska få barn i fjällen, säger hon.

Sofia Johansson i fjällbyn Ammarnäs följer turerna i Region Västerbottens förlossningskris med ökande oro. Hon väntar sitt första barn i mars men har allt svårare att tro på Regionens löften om att BB i Lycksele ska klara att hålla öppet.

Räknade inte med ytterligare stängning

Först trodde Sofia Johansson att hon och sambon hade perfekt tajming med en födsel i mars. Närmsta BB i Lycksele har nämligen de senaste åren stängt några veckor på sommaren – likaså vid jul. Nu är hon osäker på om det blev så bra.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Vi tänkte att det inte skulle drabba oss, säger hon.

Dryga 20 mil i bil till förlossningen förvandlas till 30 eller mer om hon istället tvingas föda i Skellefteå eller Umeå. Men en ytterligare timme i bil är kanske ändå inte det Sofia är mest bekymrad över.

Hör i klippet vad hon anser är det värsta med situationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet