Till IVF-kliniken i Umeå kommer barnlängtande par från Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland för att få hjälp med inseminering eller provrörsbefruktning.
Förra året gjordes över hundra insemineringar och väntetiden är omkring ett år. Från och med den första april har även ensamstående kvinnor rätt till behandling och kön väntas bli längre.
Vem ska betala?
Det är ännu inte bestämt om landstingen eller kvinnan ska betala för behandlingen. En inseminering med donerade spermier kostar 15 000 kronor om kvinnan ska betala själv, men bara 300 kronor i patientavgift om landstinget står för finansieringen. Kvinnor hör nu av sig till kliniken och har många frågor.
– Hur det ska gå till och vad krävs och vad som behöver göras. Många frågar även om landstingen kommer att ge remisser eller inte. I dagsläget är landstingen inte överens om de kommer att bekosta den här behandlingen för ensamstående kvinnor eller om man får göra det som privatpatient, säger Marianne Johansson som är verksamhetschef på IVF-kliniken.
Efterlyser donatorer
I väntan på tydligare riktlinjer från både Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting så laddar personalen nu för det ökade trycket. De efterlyser fler donatorer av både spermier och ägg.
Urvalsprocessen är tuff, bara fem av 39 spermiedonatorer blev godkända förra året. Som donator kan man inte vara anonym – barnet ska i framtiden kunna få veta vem den biologiska föräldern är.
– Jag tror inte det är många som har tänkt de här tankarna. Man måste påminna folk om att de kan hjälpa på det här viset. Och de som är donatorer är ytterst värdefulla! säger Maria Löwstedt som är embryolog på IVF-kliniken.
Assisterad befruktning
Insemination:
Spermier placeras i kvinnans vagina med hjälp av en spruta, alternativt förs de in i livmodern med hjälp av en kateter. Man kan använda spermier från kvinnans partner eller donerade spermier.
Provrörsbefruktning/IVF:
Ägg tas ut från äggstockarna och sammanförs med spermier i ett laboratorium där befruktningen kan ske. Embryot sätts sedan in i livmodern.
Källa: Statens medicinsk-etiska råd.