Anledningen till att det tar längst tid i Bjurholm är att det inte finns någon ambulans i Sveriges minsta kommun. Närmsta ambulans finns i Vännäs. När den är upptagen händer det att ambulansen från Umeå eller bedömningsbilen i Åsele får åka på larm i Bjurholm och då blir väntetiderna längre. Väntetiden på en ambulans i genomsnitt i riket var förra året knappt 18 minuter.
Hårt tryck på ambulanserna
Stian Kvalvik, verksamhetschef för ambulansvården i Västerbotten säger att det är svårt att ge ett enkelt svar på vad de länge väntetiderna beror på. En del handlar om att det tar längre tid hos SOS-Alarm innan ambulans skickas ut, men det handlar också om att det är ett hårt tryck på länets ambulanser och att regionen behöver se över vad ambulanserna använts till.
– Exempelvis transporterar vi patienter idag som är för sjuka för att åka en sjukresa, men egentligen är för friska för att åka med ambulansen. Det hade varit bra om det fanns något mellanting, säger Stian Kvalvik.
För att försöka få ner väntetiderna har regionen flera olika projekt. Ett av dem är VIA, vård innan ambulans, där personal från sjukstugorna kan åka ut och påbörja vårdinsats innan ambulansen hunnit fram.
Restart a Heart Day
Under söndagen är det ”Restart a Heart Day”. Vid exempelvis plötsligt hjärtstopp är det viktigt att snabbt få hjälp, men Stian Kvalvik säger att ambulansen inte kan komma dit snabbt nog när det gäller hjärtstopp.
– Vi är beroende av att invånarna i Västerbotten kan hjärt- och lungräddning, säger han.
Väntetider på ambulans prio 1larm (minuter)
1. Bjurholm 38,8
2. Sorsele 30,1
3. Vilhelmina 25,7
4. Robertsfors 25,4
5. Vännäs 24,9
6. Nordmaling 23,7
7. Vindeln 22,8
8. Norsjö 21,9
9. Dorotea 19,4
10. Åsele 19,3
11. Storuman 19,2
12. Malå 17,5
13. Skellefteå 17,3
14. Umeå 15,4
15. Lycksele 13,0