Säkerhetspolisen höjer terrorhotnivån i Sverige från nivå 3 till nivå 4, vilket är den näst högsta hotnivån. Efter detta samlade länsstyrelsen i Västerbotten kommunerna och samverkansaktörer för att diskutera hur man ska jobba efter beskedet.
– Vi vidtar inga direkta åtgärder. Men vi har ett väletablerat sätt att jobba före och under samhällsstörningar och kriser i Västerbotten, säger Lars Lustig.
”Drabbas inte av panik”
Länsstyrelsen menar att det nu är viktigt att ta del av information från myndigheter, vara källkritisk och inte dela obekräftad information eller sprida rykten.
– Det är viktigt att inte drabbas av panik och rädsla. Men att ha en förhöjd vaksamhet och uppmärksamhet till det som verkar annorlunda och konstigt mot det gängse, säger Lars Lustig, länsråd.
I videon hör du länsrådet berätta mer vad det höjda säkerhetsläget innebär.
Hotnivåskalan
Hotnivåskalan består av fem nivåer där den lägsta nivån (1) är inget identifierat hot och den högsta (5) innebär ett mycket högt hot.
Varje nivå har ett brett spektra, vilket innebär att variationer kan ske inom respektive nivå.
Till exempel innebär förhöjt hot (3) att det finns aktörer med både avsikt och förmåga, dvs. att ett terrorattentat kan komma att ske.
Nivåstegen i hotnivåskalan är följande:
- inget identifierat hot (1)
- begränsat hot (2)
- förhöjt hot (3)
- högt hot (4)
- mycket högt hot (5)
Källa: Säkerhetspolisen