• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Länsstyrelsen beviljar tillstånd för gruva i Vilhelmina kommun

Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten har gett klartecken till två underjordsgruvor i Vilhelmina kommun, däribland Stekenjokkgruvan.

Gruvorna ligger inom Natura 2000-området Vardo-, Laster- och Fjällfjällen.

– Bolaget har visat att miljöpåverkar inte blir så stor, därför säger vi ja, säger Magnus Langendoen, enhetschef Miljöenheten på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Länsstyrelsen i Jämtland har sedan tidigare sagt ja. Nu har även Länsstyrelsen i Västerbotten gett klartecken. Företaget Vilhelmina Mineral är nu ett steg närmare att kunna bedriva gruvorna.

Företaget har i många år försökt få tillstånd att återuppta driften i den nedlagda gruvan i Stekenjokk utanför Klimpfjäll.

– Det känns jättekul, det här var en milstolpe i rätt riktning, säger Peter Hjorth, vd Vilhelmina Mineral.

Länsstyrelsen anser att företaget kunnat visa att de kan bedriva verksamheten utan att påverka Natura 2000-områdena på ett otillåtet sätt, vilket är det första steget till att få öppna en gruva.

– Vi har tittar på arter och naturtyper som är skyddat enligt Natura 2000. Men vi anser att det är tillåtet enligt de bestämmelser som finns och bolaget har själv även begränsat driften till vintertid, säger Magnus Langendoen.

En bit kvar

Än är det flera steg som återstår innan gruvorna kan öppna, som ska ha en årlig brytning av cirka 300 000 ton malm under vintertid. Dagens beslut ger inte bolaget rätten att utföra några åtgärder men det är det första steget i prövningen av en gruvverksamhet.

– Nästa steg blir att verksamhetens påverkan på andra riksintressen så som rennäring ska bedömas i en så kallad bearbetningskoncession och där efter kan verksamheten söka miljötillstånd enligt miljöbalken, säger Magnus Langendoen enhetschef Miljöenheten.

Hör Peter Hjorth om beslutet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.