Porträttbild på verksamhetschefen Susanna Stenlund som sitter vid ett bord i ett ljust rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir enklare för den enskilde” – hör verksamhetschefen Susanna Stenlund berätta om fördelarna med förändringen för de som söker plats på korttidsboende. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Nu blir det lättare att snabbt få plats på korttidsboende i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Att vårda en sjuk anhörig hemma kan vara tufft för många. Nu ska det bli lättare att få plats på korttidsboende i Umeå med kort varsel.

– Det här ska öka flexibiliteten för de som vårdar, säger Susanna Stenlund, verksamhetschef för Utredning äldre och prevention.

Korttidsboenden finns för att den sjuka ska få plats under en begränsad tid så att den anhöriga får avlastning. Nu ska det bli lättare att få avlastning i Umeå, efter ett beslut av politikerna i äldrenämnden.

Beslutet innebär att anhöriga inte behöver göra en ny ansökan varje gång man vill ha avlastning, utan endast en gång per år. Sedan kan man med bara en eller två dagars varsel få plats på ett korttidsboende.

Beslutet berör de som bor hemma idag och inte redan har inbokad avlastning på korttidsboende.

”Luft i systemet”

I Umeå finns det idag fyra korttidsboenden: på Mariehem, i Sävar, Holmsund och i Hörnefors. Boendet kan neka ansökan om det inte finns plats.

– Vi har en viss mån av platser tillgängliga, det finns lite luft i systemet. Men det kan vara knökfullt och då kan boendet säga nej, säger Susanna Stenlund som är verksamhetschef för Utredning äldre och prevention.

Ska testas under ett år

Försöket med avlastning ska pågå under 2025 och utvärderas i slutet av året.

Linda Bodén som är verksamhetschef på korttidsboendet på Mariehem säger att de ser fram emot att testa det nya systemet.

– Vi finns för kommunens medborgare. Det är bra som anhörig att veta att om jag inte orkar nästa vecka så finns det stöd, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.