Åtta kommuner i Västerbotten kräver högre ersättning för vindkraft – Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V): ”Pengar ett bra smörjmedel”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta kommuner i Västerbottens inland kräver högre ersättning för vindkraftsetableringar.

Regeringen har tillsatt en snabbutredning för att se över detta.

– Pengar är ett bra smörjmedel för att göra kommunerna mer välvilligt inställda. Det är helt rätt, säger Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V).

Det var i februari i år som åtta kommuner i Västerbottens inland gick ihop och skickade in ett öppet brev till regeringen angående ersättningen till kommunerna för vindkraften.

Kommunerna menar att man tar ett stort ansvar i den klimat- och energiomställning som pågår men att kommunerna måste få mer tillbaka.

Klimatet – Val 2022

”Om vi däremot ska få med oss bygd och befolkning ser vi det som nödvändigt att vindkraftsutbyggnaden ger ett rejält lokalt mervärde. Både för den vindkraft som är byggd och för den som vi hoppas kunna säga ja till”, skrev kommunerna i brevet.

Snabba på utbyggnaden

Kommunerna vill alltså att den nya högre ersättningen ska gälla såväl befintliga, pågående som framtida vindkraftsinvesteringar. Man vill att ersättningen ska hanteras av regionala eller kommunala organ.

Regeringen har tillsatt en snabbutredning kring ersättningen. Detta tror Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V) att man gör för att snabba på utbyggnaden.

– Jag tycker det vore helt naturligt om det fanns en rejäl ersättning till kommuner och berörda bygder för de etableringar som görs kring vindkraftverken, säger kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).

Fördelar ska stoppa veto

Närmare 80 procent av de ansökningar som görs för att få bygga vindkraftverk avslås och ofta är det kommunerna som genom sitt veto säger nej.

I den utredning som just nu pågår och som ska presenteras i mars 2023 ingår en ökad takt i att bygga till havs och att kommuner som säger ja ska få ökade fördelar.

– Ja, pengar är ett bra smörjmedel för att göra kommunerna mer välvilligt inställda och det är helt rätt, säger Lennart Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet