Verksamheten på Northvolt kommer att skalas ner. Det var beskedet som konkursförvaltaren gav de anställda vid ett stormöte. Foto: Jonas Westling/TT

Senaste nytt om Northvolts konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Den 12 mars 2025 lämnade Batteritillverkaren Northvolt in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Följ de senaste nyheterna i SVT:s direktrapport.

Senaste nytt om krisen på Northvolt

Tidigare Northvoltanställda får vänta på lönen – i minst en vecka

Tidigare anställda på konkursade Northvolt i Skellefteå kommer att få vänta på sin lön – i åtminstone en vecka eller mer därtill. Anledningen är att det tar tid att administrera den statliga lönegarantin.

– Men den kommer. Vi jobbar så fort som vi kan, men vi måste först få in alla besluten och kontrollera att allting stämmer, säger Helena Jangel Stridh på Skatteverket.

Överblick

Efter Northvolts kris – Skebos hyreshöjningar begränsas

I spåren av Northvolts kris har det kommunala bostadsbolaget Skebo och Hyresgästföreningen valt att begränsa hyreshöjningen för nyproducerade lägenheter i Skellefteå till tre procent. Skebos nya hyror för alla 5 500 lägenheter i beståndet börjar dessutom att gälla från maj – och inte april.

– Det är många som direkt eller indirekt blir drabbade av Northvolts situation, säger Anna Ersson, kund- och marknadschef på Skebo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IF Metall om massuppsägningarna: Otroligt jobbigt

Igår kom besked att 2 800 anställda på Northvolt blir av med jobbet. Enligt IF Metall i Skellefteå kommer 900 personer jobba kvar på Northvolt 1 och 180 på Revolt i Skellefteå.

- Det är otroligt jobbigt, säger Lena Lundgren, samordnare på IF Metall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kommunalrådet Lorents Burman (S): "Ett tufft besked"

Skellefteå kommun och arbetsförmedlingens Anders Eriksson kommenterar beskedet att många nu arbetsbefrias från batterifabriken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Arbetsledaren Omid: ”Fruktansvärt tragiskt”

Se arbetsledaren Omid Zhoobin utanför batterifabriken i Skellefteå kommentera att många anställda kommer att arbetsbefrias.

Markerad händelse

1 700 blir kvar på Northvolt

Bara 1 700 av de anställda i Sverige på konkursade batteritillverkaren Northvolt blir kvar. Det meddelade konkursförvaltaren Mikael Kubu på ett möte för de anställda.

– Övrig personal kommer att bli arbetsbefriade, skriver han i ett pressmeddelande.

Skellefteå kommun kallar till presskonferens

Med anledning av dagens besked från Northvolt bjuder Skellefteå kommun tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten och Arbetsförmedlingen in till en presskonferens för att samlat svara på frågor klockan 14.30.

Medverkar gör bland annat kommunalrådet Lorents Burman (S) och landshövdingen Helene Hellmark Knutsson.

Uppgifter: Hälften får gå från Northvolt

Omkring hälften av de 3 000 anställda vid Northvolts fabrik i Skellefteå får sluta, enligt uppgifter till Dagens industri.

Uppdraget – hitta ny ägare till Northvolt

I kölvattnet av Northvolts konkurs tilldelas Sveriges export- och investeringsråd (Business Sweden) ett nytt regeringsuppdrag.

Business Sweden ska erbjuda dialog och främja samverkan mellan potentiella ägare, investerare och intressenter inom näringslivet.

Förhoppningen är att kunna ha en fortsatt utveckling och produktion av batterier i Sverige.

"Det är av strategiskt intresse för Sverige att få till en så bra lösning som möjligt", säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i en kommentar.

Regeringen har också fattat beslut om att tilldela länsstyrelsen i Västerbotten en miljon kronor för att stärka sitt arbete med anledning av Northvolts konkurs.

(TT)

Beredskapslyftet ska få fler att stanna i Skellefteå

Efter Northvolts konkurs har nu Skellefteå kommun inlett ett samarbete med Beredskapslyftet och flera andra aktörer för att kompetens ska kunna matchas mot nya arbetsgivare.

Beredskapslyftet är en ideell förening som startade under pandemin för att mobilisera och samla näringslivets krafter i situationer där de kan göra nytta.

Initiativtagarna till Beredskapslyftet är Wallenbergstiftelserna, Novare och Sophiahemmet.

- Alla initiativ i den här riktningen är viktiga eftersom vi vill behålla invånare som har valt att flytta hit och vill stanna. Skellefteå kommun ser mycket positivt på att näringslivet, organisationer, föreningar och liknande vill genomföra sådana här satsningar, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet