Mikael Olausson står vid en badplats iklädd en röd jacka med Svenska livräddningssällskapets logga på bröstet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Välj rätt badplats – försök ta reda på så mycket som möjligt innan.” Se Mikael Olausson från Svenska livräddningssällskapet svara på tre frågor om drunkningsrisker. Foto: Tommy Bergman/SVT

Livräddningssällskapet efter drunkningsolyckorna: ”Välj rätt badplats”

Uppdaterad
Publicerad

Flera uppmärksammade drunkningsolyckor har inträffat under sommaren, men enligt Svenska Livräddningssällskapet sticker inte dödssiffrorna ut. Varje sommar brukar det förekomma en period där flera drunkningsolyckor sker på kort tid.

– Bad och båtolyckor är de vanligaste olyckorna. Välj rätt badplats för din förmåga, säger Mikael Olausson som är generalsekreterare.

Bara den senaste veckan har flera personer omkommit efter drunkningsolyckor, bland annat ett 12-årigt barn och en man i 30-årsåldern i Älvsbyn. En man i Skellefteå avled också efter att ha vårdats på intensiven sedan i mitten av juli efter en drunkningsolycka.

Svenska livräddningssällskapet har ännu inte sammanställt siffrorna för juli, men under juni dog tolv personer i landet i drunkningsolyckor, vilket är något färre än år 2023.

– När det kommer väldigt många olyckor samtidigt blir upplevelsen att det är fler olyckor än vanligt, trots att det kanske inte är det. Det brukar komma en eller två sådana här perioder varje sommar, säger Mikael Olausson.

Fler män än kvinnor drunknar

Tio av de tolv som omkom var män och männen är överrepresenterade i statistiken.

– Fler män exponerar sig för risker, men överskattar också sin förmåga, säger Mikael Olausson.

Under förra året omkom 73 personer i drunkningsolyckor och de flesta omkommer på sommaren.

Badarna har en skyldighet

Svenska Livräddningssällskapet menar att det finns ett delat ansvar för säkert badande och att minska drunkningsolyckorna i Sverige. De som förvaltar badplatsen – ofta en kommun – bör se till att bryggor, badstegar och livräddningsutrustning finns.

Därtill bör kommunen också se till att det finns information om badplatsen, enligt Mikael Olausson.

– Personer som kommer till badplatsen har å sin sida en skyldighet att ta reda på vilka förutsättningar som finns på badplatsen – om det exempelvis är djupt eller strömt. Och de som badar ska göra det med sunt förnuft, säger han.

”Utelämnar det viktigaste”

På informationsfronten gör badplatsförvaltare mycket bra, i synnerhet vad gäller att informera om eldnings- eller rökningsförbud, enligt Mikael Olausson. Men han vill se bättre information på badplatserna för att förbättra badsäkerheten.

– Man utelämnar den viktigaste informationen. Det vill säga vilka badregler och vilka förutsättningar som finns på badplatsen, säger han.

OMKOMNA I DRUNKNINGSOLYCKOR

2024: 33 (fram till och med juni)

2023: 73

2022: 70

2021: 97

2020: 77

2019: 68

2018: 136

2017: 92

2016: 115

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.