Det var under tisdagen som SVT Västerbotten rapporterade om att det första fallet av CWD, avmagringssjuka, hos älgar upptäckts i Västerbotten.
Arja Helena Kautto är specialist i veterinärmedicinsk folkhälsa vid Livsmedelsverket och har sin tjänst i Skellefteå. Hon följer fallen med avmagringssjuka hos älgar på nära håll.
– Det här är ett djurhälsoproblem eftersom det är djuren som blir sjuka och det har hittills inte spridits till människor. Ännu finns inga bevis på att avmagringssjuka kan överföras till människor men det finns heller inga bevis för det motsatta så vår rekommendation gäller. Man ska bara äta köttet från friska djur, säger Arja Helena Kautto.
De älgar som hittats med avmagringssjuka är äldre älgar och bara hondjur, älgkor.
– Det finns ingen anledning till oro, dessutom är det bara fyra konstaterade fall hos äldre älgar i hela landet, säger hon.
Hör mer av specialisten vid Livsmedelsverket i klippet ovan.
Fakta om avmagringssjuka (CWD)
Smittsam variant av avmagringssjuka, även kallad klassisk CWD (Chronic Wasting Disease), påvisades för första gången i USA på 1960-talet och har sedan dess fått omfattande spridning och negativ påverkan på hjortpopulationer i USA och Kanada.
Första fallet av klassisk CWD i Europa påvisades på vildren i Norge 2016, där hela den drabbade flocken har avlivats för att undvika att sjukdomen sprids.
Att smittsamheten kan variera mellan olika varianter av CWD beror på att smittämnet, prioner, är ett av kroppens egna proteiner som har ändrat form. När ett djur får i sig prioner (från ett annat djur) fungerar de som en mall för de normala proteinerna som då också börjar ändra form.
Men processen att kroppens egna proteiner ändrar form verkar hos äldre djur också kunna starta utan att djuren har smittats av prioner från ett annat djur, så kallad spontan, eller atypisk variant.
CWD har hittills bara påvisats naturligt hos hjortdjur. Risken för spridning till människa bedöms som mycket låg, men kan inte helt uteslutas.
Källa: Jordbruksverket