Hör barnmorskan Erika Broman-Häggblad om både blodmaskar och stopp i avloppen i klippet ovan. Foto: Anders Öhlund/SVT

Lokalkrisen på kvinnokliniken i Skellefteå: Abortpatienter och nyförlösta tvingas dela lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Blodmaskar och avföring kommer regelbundet upp från toaletterna på förlossningen i Skellefteå. Eftersom man saknar vårdplatser på kvinnokliniken tvingas nyförlösta kvinnor dela lokaler med abortpatienter.

– Vi måste göra något åt situationen, säger barnmmorskan Erika Broman-Häggblad.

Skellefteå lasarett är gammalt och underhållet har varit eftersatt i flera år. Nu satsar region Västerbotten över 800 miljoner kronor på ombyggnationer i Skellefteå. Flera av de som jobbar kvar klagar på den dåliga luften. Emma Holmbom är läkare och har en astma som bara blir sämre av miljön.

– Vi måste flytta så snabbt som möjligt. Ett år innan vi får nya evakueringslokaler är en lång tid, säger Emma Holmbom.

”Huset är utdömt”

Men först om ett år kan region Västerbotten lova nya lokaler.

– Huset där vi sitter är utdömt sedan 10 år. Det är bara förlossning och gyn som är kvar i huset. Vi är ett 30-tal vårdanställda som jobbar här. Alla andra lokaler i huset är stängda på grund av den dåliga miljön. Huset är ett ”sjukt-hus”, säger Erika Broman-Häggblad, barnmmorska.

Regionrådet menar att det är en utmaning att bygga samtidigt som verksamheter ska bedrivas.

– Vi fixar nu nya tillfälliga lokaler och sedan blir det ett nytt hus för förlossningen. Det kommer dock att ta flera år innan det är klart med det nya huset säger Peter Olofsson (S) regionråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.