Delad bild. En plogbil i snöyra och en porträttbild av en man, Per Hilmersson, i varseljacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har varit jättebesvärligt väder för oss” – hör gatudriftchefen Per Hilmersson om plogläget i Umeå kommun. Foto: Anders Öhlund/SVT

Umeå kommun jobbar febrilt med plogning: ”Alla resurser ute”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en orange varning för snöoväder längs kusten i södra Västerbotten. Umeå kommun jobbar för fullt för att hålla gator och cykelvägar öppna.

– Det har varit en extremt besvärligt natt, säger Per Hilmersson, gatudriftchef hos Umeå kommun.

Umeå kommun har alla tillgängliga resurser ute för att ploga och har haft så under hela natten.

– Det har varit riktigt besvärligt inatt. Det har kommit väldigt stora snömängder, väldigt intensivt snöande. Vi har i alla fall fått 40 centimeter under natten. Vi har fått lägga stor fokus på våra huvudgator, att hålla de i körbart skick, säger Hilmersson.

Kommunen har plogat många lokala gator och cykelvägar – men där blåser snön tillbaka.

– Det är väldigt varierat skick på dessa gator. Det blir okörbart snabbt efter att vi plogat, vi kommer att ploga konstant hela dygnet, säger Hilmersson.

Lokaltrafiken i Umeå samt länstrafiken rullar på, men man varnar för att förseningar och inställda avgångar kan förekomma under dagen.

Berno Jonsson, reporter på SVT, på E4 mellan Skellefteå och Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s Berno Jonssons rapportera om väderläget längs E4 mellan Umeå och Skellefteå under onsdagskvällen. Foto: Berno Jonsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.