Foto: SVT

Lyckad rekrytering för sjöräddarna i Holmsund

Uppdaterad
Publicerad

Varje år behövs cirka 200 nya sjöräddare och på flera av landets 70 sjöräddningsstationer ligger man på gränsen. Men hos räddningssällskapet i Holmsund har man lyckats bra.

Det saknas sjöräddare runt om i landet. Svenska sjöräddningssällskapet är en organisation som bygger helt på ideellt arbete och idag finns det cirka 2.100 aktiva i sällskapet. Kombinationen med privatlivet och tiden som behövs läggas ner på uppdraget som sjöräddare är en orsak till att det varit svårt att locka nya till stationerna.

– Vi är fyra i båten som täcker dygnet runt, sju dagar i veckan, så det krävs att det är lite folk för att kunna rulla runt på det här, berättar Magnus Jonsson på räddningssällskapet i Holmsund.

”Går alltid att vara några stycken till”

Magnus är en av 30 sjöräddare som jobbar helt ideellt i Holmsund. 30 personer är en bra siffra och i Holmsund har man i år lyckats bra med sin rekrytering. Sju nya sjöräddare har värvats in och det finns alltid intresse av att få in fler.

– Det går alltid att vara några stycken till. Speciellt nu på sommaren då är det många som är bortresta och det är semestertider och då kan det vara lite tunt att få ihop jouren, säger Magnus Jonsson.

Lyckade värvningskampanjer

När andra stationer i landet haft svårt att få folk att nappa har Holmsund hittat ett fungerande recept. Under året har man med kampanjer i sociala medier och annonsblad i brevlådan fått upp intresset hos flera Holmsundsbor.

– Det föll väl ut och på introduktionsträffen vi hade var det ganska många som var intresserade.

Men trots årets lyckade rekrytering lär sjöräddarna i Holmsund få ta nya tag igen redan nästa år för att få in nytt folk.

– Det är alltid någon eller några som hoppar av och som kanske känner att det här var inget för dem och då måste vi plocka in nya för att ersätta. Det brukar bli några varje säsong som börjar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.