kollage med felparkerad bil i Vindeln och Elena Orlovaite

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jättebra, för många parkerar fel” – Vindelnbor berättar vad de tycker om att kommunen infört parkeringsövervakning. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Många felparkerar i Vindeln – nu införs parkeringsböter: ”Det behövs”

Publicerad

I flera år har Vindelns kommun haft problem med felparkerade bilar. Hittills har felparkering inte lett till några böter. Men nu inför kommunen parkeringsövervakning.

– Det är främst blåljus och vinterväghållning som har haft stora utmaningar att komma fram, säger Erika Johansson från kommunen.

Det handlar om befintlig personal som har fått en utbildning och som regelbundet kommer att ta sig ut på gatorna för att se till att parkeringsreglerna följs.

– I inledningsskedet är det såklart en viss kostnad i form av utbildning och utrustning. Men sedan hoppas vi ta igen de kostnaderna genom att det blir mindre kostnader för snöröjning och andra åtgärder, säger Erika Johansson, sektorchef för kommunal utveckling.

Ingen parkeringsavgift

Det är fortfarande gratis att parkera på gatorna, men parkerar man fel eller låter bilen stå där för länge kan man få böter.

Kommunen har haft en testperiod från den 19 augusti då de har fäst informationslappar om den kommande övervakningen på felparkerade bilar. Och från den 3 september har informationslapparna bytts ut till parkeringsanmärkningar.

Det här är något som välkomnas av flera Vindelnbor som SVT har träffat.

– Det är jättebra för det är många som parkerar fel, säger Elena Orlovaite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.