I normala fall kommer mellan 100 och 120 personer till akuten på Norrlands universitetssjukhus varje dag.
Nu när smittorna härjar för fullt har antalet akutbesökare ökat till cirka 140 personer per dag. Den stora ökningen är främst kvällstid, mellan 17 och 22.
Vill ge vård där det är farligt om patienten blir utan
Samtidigt bygger man om på akutmottagningen, vilket gör att det blir extra trångt.
– Vårt primära uppdrag är att identifiera akut sjuka och fall där det är bråttom eller farligt om de inte får snabbt vård. Övriga patienter ska vi hänvisa till annan vårdinstans eller egenvård, säger Johagen i ett pressmeddelande.
Många barn är sjuka nu, vilket märks på barnavdelningen. Även där uppmanar man att inte vända sig till akuten i onödan.
Barnläkaren: ”Åk inte till akuten för att kolla symtom”
– Det är hårt tryck på akuten så det är viktigt att de som bara vill kolla upp symtom inte gör det där. Försök behandla små barn hemma med febernedsättande och koksalt i näsan. Alla kommer att få RS-virus någon gång i livet och de flesta genomlider det som en vanlig förkylning, det är bara enstaka som behöver läggas in, säger Deborah Frithiof, överläkare på barnmedicin.
Samtidigt har man förståelse för att det kan vara svårt som privatperson att veta när man är i behov av akutvård eller inte. Region Västerbotten uppmanar därför västerbottningarna att vända sig till 1177, vårdcentraler eller Hälsodigitalen, där man kan chatta med sjuksköterska i första hand.
Hör Kent Sandström, biträdande avdelningschef på akuten, berätta om trycket och vilken tid på dygnet som är värst.