En delad bild som visar två scener. Till vänster syns en modern skulptur med metalldelar i olika vinklar, placerad i en park med snö på marken. Till höger är en person i en glasroterande dörr, klädd i en mörk kostym och vit skjorta, som just passerar in i en byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I år har vi fått 46 miljoner kronor” – se universitetsdirektören Per Ragnarsson förklara vad pengarna går till. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Mångmiljongåva till Umeå universitet – rekordmånga donerar pengar

Publicerad

Umeå universitet har fått omkring 34 miljoner kronor i donation från en tidigare professor. Universitetet har i år mottagit ovanligt många donationer – flera av dem på miljonbelopp.

– Man ser forskning som viktigt och vill ge stöd, säger Per Ragnarsson som är biträdande universitetsdirektör.

Bakom den stora donationen till Umeå universitet och Institutionen för matematik och matematisk statistik står Lennart Bondesson, professor vid institutionen, som gick bort sommaren 2024. En ny stiftelsen ska få hans namn.

Prefekten Konrad Abramowic beskriver honom som en mycket framstående forskare som gjorde betydande insatser inom både teoretisk och tillämpad matematisk statistik.

Allt fler privatpersoner donerar

– Vi är djupt hedrade och tacksamma för hans generösa donation, som kommer att stödja forskning och samarbete och främja tillväxt inom de forskningsområden som låg Lennart särskilt nära om hjärtat, säger Konrad Abramowic i ett pressmeddelande.

Avkastningen ska användas till resebidrag, gästföreläsare och konferenser. Stiftelsen blir Umeå universitets nästa största mätt i eget kapital. Endast Handelshögskolefonden är större.

– Umeå universitet ser det som viktigt med donationer till vår forskning och vi ser ett ökat intresse hos privatpersoner att göra donationer, säger Per Ragnarsson, biträdande universitetsdirektör och budgetchef vid Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.