Migrationschefen Maria ordnar bostad till ukrainare – sköter hela länet från Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Vid förra flyktingvågen 2015 hade Migrationsverket flera mottagningsenheter i Västerbotten.

Nu är bara Skellefteå kvar. Där ska man nu ordna fram bostäder till ukrainare på flykt.

– Det kan handla om några timmars varsel innan flyktingbussarna kommer, säger Maria Bergström, chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Skellefteå.

– Vi jobbar dag för dag och får besked från vår ledning om hur många flyktingar vi ska ta emot. Hittills handlar det om ett 100-tal flyktingar vi tagit emot i Västerbotten. Men det kan vara ett nytt läge i morgon, säger Maria Bergström.

Placeras runt Skellefteå i nuläget

Västerbotten har ju i ett första skede lovat 2 700 platser. Just nu placeras flyktingarna runt Skellefteå. Det beror helt enkelt på att personalen från mottagningsenheten i Skellefteå måste kunna åka ut till campingstugorna och lägenheterna som man hyrt. En resa som måste ske över dagen.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

– Just nu förhandlar vi med Robertsfors kommun om placeringen. Men till Vilhelmina och Storuman det är för långt att resa för oss över dagen. Då måste vi få fler anställda och nya direktiv från vår ledning, säger Maria Bergström.

Makalös kraft i Västerbotten

– Vi har fått ett enormt gensvar från allmänheten sedan vi la ut våra kontaktuppgifter på vår hemsida. Kraften att hjälpa till med bostad är makalös i Västerbotten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet