Prästen Gustav Ericsson visar runt i keramikverkstaden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Församlingsherden Gustav Ericsson berättar om Mariakyrkans keramikverksamhet. Foto: Svt

Mariakyrkan i Umeå vill nå utbrända med keramik – prästen: ”Har blivit vår grej”

Publicerad

Mariakyrkan i Umeå har hittat ett sätt att hjälpa utbrända ur ensamhet. De har startat grupper där deltagarna genom att skapa keramik kan mötas och prata.

– Flera vill komma tillbaka och vi hade kunnat starta fler grupper om vi hade resurser, säger församlingsherden Gustav Ericsson.

Det är för att minska den ofrivilliga ensamheten som Mariakyrkan i Umeå sedan några år tillbaka har satsat på en keramikverkstad inne på församlingsgården.

Tidigare har de haft mer allmänna grupper, men under de senaste tre terminerna har de haft särskilda träffar för utbrända.

– Keramik har blivit vår grej, vår profil och lockar stort intresse. Det är svårt att bara sätta sig och prata om livet, utan det här är ett konkret sätt att jobba kreativt och då uppstår samtal som djupnar, säger prästen och församlingsherden Gustav Ericsson.

En symbol för nystart

Intresset är stort, men kyrkans resurser räcker inte till för att starta fler grupper.

Gustav Ericsson konstaterar att leran blivit en symbol för att man alltid kan få en nystart.

– Blir det fel går det att knåda ihop leran och börja om, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.