Det är nu lagkrav för alla verksamheter att sortera ut sitt matavfall, även matbutiker som tidigare varit undantagna.
Mål att inte slänga alls
Willys på Klockarbäcken i Umeå har sedan några månader tillbaka förberett sig på den nya uppgiften.
– Det är en stor förändring, helt klart. Framförallt blir det fokus på att träffa helt rätt i beställningen. Vårt mål är att inte slänga varor utan sälja dem och det kommer att få ett ännu större fokus, säger Hanna Nilsson, butikschef.
För matbutiken är det fortfarande oklart hur många kärl som kommer att behövas och hur ofta hämtning kommer ske.
– Just nu spekulerar vi bara och beräknar utifrån det vi slänger idag, men vi jobbar hela tiden på att minska det, säger Hanna Nilsson.
Får inte sortera ut kött
Men i Umeå dröjer sorteringen av kött och animaliska produkter, såsom mejerivaror, då Vakin ännu inte kan ta emot det. Det ska fortsättningsvis sorteras ut som brännbart tills en lösning är på plats.
– Norrmejerier har möjlighet att separera sina egna produkter, så vi kan skicka tillbaka. Men vi har andra leverantörer som inte har samma möjligheter, säger butikschefen Hanna Nilsson.
Sen information
Vakin medger att man varit sena med att informera butikerna om vad som gäller vid årsskiftet.
– Vi har varit sena med den hanteringen, vilket är olyckligt, men bakgrunden till det är oklarheter kring ansvarsfrågan och pågående utredningar på nationell nivå, säger Per Sundström, renhållningschef på Vakin.