Till höger syns en bild på det ovanliga matkornet. Lär dig mer om acanthus i klippet. Foto: Till vänster: SVT och till höger: Matti Leino

Ovanliga matkornet acanthus sås i Norrland igen efter 110 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter över 100 år i Amerika så sås kornsorten acanthus återigen i Norrland.

Ett korn som är bra lämpat för matlagning.

– Vi tror att den kan ge oss nya intressanta matupplevelser, säger Matti Leino, ledamot i Kålrotsakademien.

En gång var kornet den viktigaste brödfödan i Sverige då det var ett praktiskt sädesslag som tålde kyla och även gick att odla i det mer karga klimatet i norra delen av landet. I dag odlas mycket korn men främst till foder eller ölbryggning. Men acanthus är lämpat till matlagning.

– Det är flera som redan hört av sig och är sugna på att testa odla acanthus. Förhoppningen är att några lantbrukare i Västerbotten vill återuppta odlingen av kornsorten, så att det går att framställa och sälja mjöl som bagare och matlagare kan använda, säger Matti Leino, ledamot i Kålrotsakademien.

Kornet har sitt ursprung i Dorotea

Det var när stora delar av jordbruket lades ner i Norrland som sädesslag och kornsorter som inte ansågs nog produktiva försvann. Men kornsorten acanthus kom till USA år 1915 då en agronom var på säljresa i landet och visade upp fröer som han hade fått från småbrukare i Dorotea. Sedan dess har kornet bevarats där.

Kålrotsakademien började reda ut kornets ursprung och har jobbat för att det ska odlas i Norrland igen. I år ska Hushållningssällskapet i Öjebyn i Norrbotten och Hildas trädgård i Ungdrom i Ångermanland prova att odla acanthus.

Snabba fakta om Acanthus

  • En gammal kornsort lämpad för matlagning eller brödbak.
  • Har sitt ursprung i Dorotea i Västerbotten, kornet är anpassat efter den korta odlingssäsongen i Norrland inland. 
  • Kornsorten hamnade av en slump i USA och bevarades under 100 år av amerikanska jordbruksdepartementet, det var amerikaner som döpte kornet till just Acanthus.
  • Det har ett längre strå än korn man odlar i dag, kärnorna är även fler och mindre.

Källa: Hushållningssällskapet, Kålrotsakademien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.