En gång var kornet den viktigaste brödfödan i Sverige då det var ett praktiskt sädesslag som tålde kyla och även gick att odla i det mer karga klimatet i norra delen av landet. I dag odlas mycket korn men främst till foder eller ölbryggning. Men acanthus är lämpat till matlagning.
– Det är flera som redan hört av sig och är sugna på att testa odla acanthus. Förhoppningen är att några lantbrukare i Västerbotten vill återuppta odlingen av kornsorten, så att det går att framställa och sälja mjöl som bagare och matlagare kan använda, säger Matti Leino, ledamot i Kålrotsakademien.
Kornet har sitt ursprung i Dorotea
Det var när stora delar av jordbruket lades ner i Norrland som sädesslag och kornsorter som inte ansågs nog produktiva försvann. Men kornsorten acanthus kom till USA år 1915 då en agronom var på säljresa i landet och visade upp fröer som han hade fått från småbrukare i Dorotea. Sedan dess har kornet bevarats där.
Kålrotsakademien började reda ut kornets ursprung och har jobbat för att det ska odlas i Norrland igen. I år ska Hushållningssällskapet i Öjebyn i Norrbotten och Hildas trädgård i Ungdrom i Ångermanland prova att odla acanthus.
Snabba fakta om Acanthus
- En gammal kornsort lämpad för matlagning eller brödbak.
- Har sitt ursprung i Dorotea i Västerbotten, kornet är anpassat efter den korta odlingssäsongen i Norrland inland.
- Kornsorten hamnade av en slump i USA och bevarades under 100 år av amerikanska jordbruksdepartementet, det var amerikaner som döpte kornet till just Acanthus.
- Det har ett längre strå än korn man odlar i dag, kärnorna är även fler och mindre.
Källa: Hushållningssällskapet, Kålrotsakademien