Ungefär fem procent av alla fertila kvinnor har en allvarlig form av PMS, tillståndet kallas PMDS, eller premenstruell dysforisk sjukdom. För Sofia blev problemen värre efter att hon fått barn, när det varit som värst låg hon och stirrade i taket i två veckor i månaden och orkade inte gå till jobbet.
– Jag blev så arg att jag ville klappa till de som var i min omgivning, de som jag älskar. Jag brottades med skuldkänslor och undrade om det skulle vara så här att leva? Det är inte normalt att må så här två veckor i månaden.
Blockerande ämne
Efter ägglossningen frigörs ett ämne som kallas allopregnanolon, ämnet sprids med blodet och upp till hjärnan. Det här sker hos alla kvinnor, skillnaden hos dom med PMDS är att dom är känsligare för allopregnanolonet och får depressionsliknande symptom när det kommer till hjärnan.
Nu har Torbjörn Bäckström och hans kollegor vid Norrlands univeritetssjukhus i Umeå hittat ett ämne som blockerar effekten av allopregnanolonet, något som skulle kunna innebära att symptomen försvinner.
– I de djurförsök som gjort har den nya medicinen haft god effekt och allopregnanolonet har inte haft någon effekt i hjärnan. Fungerar det lika bra hos patienterna skulle PMDS-besvären lindras och förhoppningsvis försvinna helt.
Biverkningar testas
Nu inleds en så kallad fas 2 studie där 120 svenska kvinnor ska få prova den nya medicinen. Är det få biverkningar och bra effekt kommer fler få testa medicinen och går allt som det ska kan den vara på marknaden om några år.
För Sofia inger utvecklingen av den nya medicinen hopp. Idag behandlas hon, som så många andra med PMDS med antidepressiva läkemedel.
– Listan på biverkningar av de antidepressiva läkemedlen är lång, kommer det en medicin som går direkt på orsaken till mina besvär är det guld värt, säger Sofia, som egentligen heter någonting annat.
Här bloggar Karin Adelsköld om livet med PMS.