Stora Nolia är ett av de stora arrangemangen som försöker jobba mer hållbart. ”Nu vill vi ta hjälp av näringslivet för att bygga hållbara mötesplatser”, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia AB. Foto: SVT

Mer hållbart – så jobbar Västerbottens stora arrangemang

Uppdaterad
Publicerad

Miljö- och klimatfrågorna har på senare år kommit att bli en viktig fråga vid olika arrangemang i länet. Både inför och under arrangemang som Stadsfesten i Skellefteå och Stora Nolia i Umeå finns en ambition att jobba hållbart.

För Stadsfesten gör festivalens geografiska läge att man har svårt att påverka artisternas resor till Skellefteå i någon större utsträckning. Men samtidigt är miljöfrågan något som man jobbar aktivt med tillsammans med kommunen sedan flera år tillbaka. 

– För fem år sedan hamnade mycket av skräpet i en och samma tunna. Idag jobbar vi med både återvinning och sopsortering. Vi är inte i toppklass ännu, men det är en fråga som vi jobbar aktivt med. Vi behöver lära oss var vi ska sätta press på våra samarbetspartners, säger Gunnar Karlsson, producent för Stadsfesten Skellefteå.

”Vill ta hjälp av näringslivet för att bygga hållbara mötesplatser”

För Nolia som är en annan stor arrangör i länet, har också miljöfrågorna funnits med på dagordningen under lång tid. Förutom att exempelvis jobba med återvinning under de stora mässorna och använda miljöbilar i företaget finns nu även hållbarhetsfrågan med i företagets affärsplan.

– Vi har lyft frågan så högt det bara går och nu vill vi ta hjälp av näringslivet för att bygga hållbara mötesplatser i Norrland som håller över tid. Min ambition är också att klimatavtrycket för en mötesplats kommer stå på fakturan inom några år, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.