Morgan Johansson (S) är Sveriges migrations- och justitieminister. Foto: Pontus Lundahl, TT/arkivbild

Migrationsministern om utvisningarna: ”Reglerna är kända för alla”

Publicerad

Det räcker inte att ha etablerat ett liv i Sverige som flykting, lärt sig språket och fått ett fast arbete för att få stanna i landet. Reglerna är kända för alla uppger migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Den som kommer hit och vill stanna kvar måste antingen ha ett skyddsbehov eller ett arbete med villkor i linje med gällande regler, säger han.

Flera asylfall har nyligen uppmärksammats på olika platser i landet. Gemensamt handlar de om personer som ska utvisas, trots att de integrerats, skaffat sig ett liv i Sverige och fått jobb här.

I Malå i Västerbotten höjs röster för Wahid Sharafi som ska utvisas till Afghanistan. SVT Nyheter Väst har i flera inslag lyft systrarna Kalac i Grästorp, som ska utvisas till Serbien. Aftonbladet, bland andra, har uppmärksammat snickaren Mustafa som skickas tillbaka till Afghanistan mot protester.

Frågan många inblandade ställer är hur man kan utvisa någon som uppenbarligen fungerar och behövs i samhället. Migrationsverket uppger att de följer de lagar och regler som finns. Migrationsminister Morgan Johansson (S) svarar nu i ett mejl till SVT:

– Som minister kan jag varken kommentera eller ingripa i det här specifika ärendet. Då skulle jag bryta mot grundlagen.

– Generellt sett har jag emellertid förståelse för att den som varit länge i landet och fått avslag på sin ansökan ogärna vill återvända. Samtidigt så är reglerna kända för alla. Den som kommer hit och vill stanna kvar måste antingen ha ett skyddsbehov eller ett arbete med villkor i linje med gällande regler, säger han.

Ansökan om arbetstillstånd ska göras från hemlandet

En chans att få stanna i landet är att ansöka om arbetstillstånd. Men huvudregeln är att ansökan ska göras från hemlandet – förstås svårt om man kommer som flykting. Men det finns en annan möjlighet.

– Alliansregeringen införde en möjlighet för den som har fått avslag på sin asylansökan att, under vissa omständigheter, beviljas ett arbetstillstånd utan att först behöva lämna landet (så kallat spårbyte). De krav som ställs för spårbyte innebär att det är ett begränsat antal personer som uppfyller samtliga krav och kan beviljas ett arbetstillstånd, säger Morgan Johansson.

De flesta fick avslag på spårbyte

Förra året sökte mer än 3 300 personer spårbyte i landet. Över 2 000 fick avslag eller avvisades av olika anledningar. 1 361 personer beviljades tidsbegränsat tillstånd.

– Man måste komma ihåg att det rör sig om en undantagsregel. Vi får inte skapa en ordning som leder till att asylsystemet utnyttjas av personer som vill resa in i Sverige för att få tillträde till arbetsmarknaden, säger migrationsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.