• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glädjen har försvunnit, menar Peder Alenius. Hör vilken hjälp han önskar i klippet. Foto: Berno Jonsson/SVT

Bönder förlorar miljoner när mjölkpriset sänkts: ”Aldrig varit så här brutalt”

Uppdaterad
Publicerad

Norrmejerier har sänkt mjölkpriset med en krona och tretton öre till bönderna i de norra länen i Sverige.

Missnöjet och oron bland bönderna växer – nu kan man förlora miljontals kronor varje år.

– Vi har haft stora försämringar förut, men inte så här brutalt, säger mjölkbonden Peder Alenius i Gladaberg, Vindelns kommun.

Inflationen och de stigande matpriserna har gjort att folk handlar billigare mjölk och ost från andra europeiska länder. Idag är fyra av tio ostar som säljs tillverkade utanför Sverige. Norrmejerier har svårt att få avsättning för sina produkter och de har blivit tvungen att sänka ersättningen till mjölkbönderna.

– Om det här håller i sig gör jag en förlust på drygt en miljon kronor om året. Lönsamheten just nu är så dålig att det går inte att jämföra på samma århundrade, säger Peder Alenius.

Stora skulder

Flera av bönderna står också inför generationsskiften, vilket blir omöjligt att genomföra då bankerna inte lånar ut till de yngre eftersom jordbruket betraktas som en olönsam bransch.

För bonden Alenius går det inte heller att bara lägga ner då han har stora skulder med räntor och amorteringar som ska betalas.

– Det känns bittert och glädjen har försvunnit, säger en uppgiven Peder Alenius.

Se hur mjölkbonden påverkas och vilken hjälp han önskar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.