Så klarade minkarna livhanken – projektledare P-A Åhlén berättar vad minken kan ställa till med och vad som gick snett med superfällan. Foto: Björn Lindgren TT / Patrik Samuelsson SVT

Därför överlevde minkarna i Västerbotten superfällan

Uppdaterad
Publicerad

Ett storskaligt EU-projekt med en ny typ av fällor skulle sätta stopp för de invasiva minkarna i Västerbotten. Trots att många var mycket nära från att stryka på foten – klarade nästan alla livhanken.

Den omarbetade hermelinfällan med gaspatroner skulle klara att ta om hand om 18 minkar per laddning. Förhoppningen var att fällorna skulle vara så effektiva att fångstmetoden kunde spridas från Västerbotten över Europa.

Men under det tre år långa EU-projektet tog de hundratals fällorna allt som allt livet av ett tjugotal minkar.

– Den är inte så effektiv som vi hoppats, konstaterar projektledare P-A Åhlén.

Trots hundratals fällor – hur kommer det sig att minkarna inte gick i fällan? Hör projektledaren P-A Åhlen berätta i klippet.

Fakta Mink

Minken är ett mårddjur från Nordamerika som är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden i skärgårdsmiljöer och särskilt mot markhäckande fåglar. Minken är anpassad för ett liv vid vatten och är en god simmare.

Vilda minkar finns i nästan hela Sverige och härstammar från förrymda och utsläppta djur från pälsfarmer.

Mink omfattas inte av någon lagstiftning om invasiva främmande arter.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.