Mio Fessé drabbades av TBE i Västerbotten. Han behöver använda rullator eftersom balansen påverkats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag mådde ruttet”. Mio Fessé i Hörnefors behöver rullator när han går längre sträckor. Han berättar hur han påverkats efter att ha fått TBE i sommar. Foto: Frida Wengberg / SVT

Mio smittades av TBE i Västerbotten – första fallet i länet: ”Trodde inte det fanns här”

Uppdaterad
Publicerad

Mio Fessé, 35, från Hörnefors blev svårt sjuk i TBE, fästingburen hjärninflammation. Han är den första som fått TBE efter att ha blivit smittad i Västerbotten och kämpar nu för att komma tillbaka.

– Jag fick jättehög feber och huvudvärk från helvetet. Sen försvann balansen, säger han.

Det var en kväll i juli som Mio Fessé från Hörnefors plötsligt fick hög feber och huvudvärk. Han trodde först det var influensa men när balansen försvann under natten kontaktade han vården. Han var i sin stuga ute på Holmön och fördes med ambulanshelikopter till sjukhuset i Umeå.

– Sen låg jag nio dygn på infektionsmottagningen. Jag kunde knappt äta utan kräktes av huvudvärken, berättar Mio Fessé.

Behöver rullator

Det finns ingen behandling mot TBE. Mio Fessé fick smärtstillande och dropp. Nu är han hemma i Hörnefors igen.

– Jag har fortfarande dålig balans och behöver rullator när jag går längre sträckor. Balansen blir sämre när jag är trött.

Hans fall är det första där det är bekräftat att TBE-smittan skett i Västerbotten. Han märkte inte själva fästingbettet, men läkarna kunde snabbt konstatera att han hade TBE-antikroppar i blodet. Han vet inte om det är i stugan på Holmön eller i Hörnefors eller någon annanstans i länet som han smittats. Som jägare och hundägare är han mycket ute i naturen.

Vill uppmärksamma att TBE finns

– Så här i efterhand borde man ju ha vaccinerat sig. Men vi reser inte mycket och har alltid trott att det inte finns TBE i länet. Jag tänker att det är bra att folk får reda på det nu, säger Mio Fessé som nu fokuserar på rehabilitering och hoppas bli helt återställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.