• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Algblomning vid strandkanten nedanför kyrkans lägergård på Norrbyskär. Foto: Petter Lundström, Länsstyrelsen Västerbotten

Misstänkt algblomning vid Norrbyskär och Hålfjärden

Uppdaterad
Publicerad

Vad som tros vara cyanobakterier som blommar, det vill säga algblomning, har upptäckts i länet – hittills på Norrbyskär vid kyrkans lägergård och på Hålfjärden vid strandkanten i anslutning till Södra Sillskatan.

Länsstyrelsen avråder allmänheten från att bada på platserna och att hålla sina hundar borta från vattnet.

– Algblomningen har börjat ordentligt i Bottniska viken, men det är fortfarande på ett ganska litet område, säger Vanessa Fontana, projektledare på naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Västerbotten.

Algblomning kan förekomma i stort sett under hela året, men de potentiellt skadliga blomningarna är vanligast från juli till september.

– För att algblomning ska lägga sig och stanna kvar så behöver det både vara varmt och vindstilla. Nu när vädret varierat så mycket har vi fått in många rapporter om algblomning, som sen har blåst bort, säger hon.

Vad ska man tänka på om man är badsugen?

– Kika ordentligt på vattnet innan man hoppar i. Var uppmärksam om man ser gröna eller gula ytansamlingar. Tveka inte att skicka in en bild till oss eller informationscentralen där man bor, vi kan snabbt kolla om det är algblomning eller inte, säger Vanessa Fontana.

vad är algblomning?

Algblomning kallas det när växtplankton förekommer i stora mängder. Det är ett naturligt fenomen som uppträder varje år och i alla sorters vatten. För att alger ska samlas i stora mängder krävs det god tillgång på näring och ljus. Vissa algblomningar, särskilt under sommaren, kan bestå av arter som kan producera gifter och som kan innebära hälsorisker för både människor och djur.

Hur vet man om algblomningen är giftig?

Olika arter ser olika ut när de blommar och många blomningar är inte giftiga. Om blomningen är giftig eller inte beror på vilken art det är och på vilka förutsättningar som råder på platsen.

De vanligaste giftproducerande arterna finns inom gruppen cyanobakterier, även kallade blågrönalger. Ungefär 50 % av cyanobakterieblomningarna är giftiga. Vid en cyanobakterieblomning färgas oftast vattnet grönt, blågrönt, gulaktigt eller rött till rödbrunt, det är tydligt grumligt och/eller fyllt av små tråd- eller prickformade växtplankton.

Man kan inte se med blotta ögat om en algblomning är giftig utan man behöver ta prover och skicka till laboratorium för analys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.