• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Olle Andersson, chef för utredningssektionen hos polisen. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Misstänkt avskrivs för inblandning i Mariehemsmordet – ingen frihetsberövad i nuläget

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en person som varit misstänkt för inblandning i Mariehemsmordet avskrivs nu från utredningen. Totalt har fyra personer avskrivits från utredningen – trots det är polisen positiv till att de kommer lösa fallet.

– Jag är hoppfull att vi ska lösa det här mordet, säger polischefen Olle Andersson.

Det var den 8 oktober som en man i 30-årsåldern mördades utanför en bostad på Mariehem i Umeå.

Två män greps i mitten av oktober misstänkta för inblandning i mordet. En av männen häktades för medhjälp till mord, men släpptes senare på fri fot. Den andra häktas och dömdes för brott mot knivlagen, men har nu avskrivits från mordutredningen, något vk.se var först med att rapportera.

Misstänkt mord på Mariehem

– De misstankar som finns är inte tillräckliga. Vi har fått vissa förklaringar som gör att han inte är misstänkt för mord, säger säger Olle Andersson, chef för utredningssektionen hos polisen i region Nord.

Fortfarande misstänkt

Den andra mannen som suttit häktad för medhjälp till mord, men som släpptes på fri fot, är enligt polisen fortfarande intressant i utredningen.

– Det finns saker som talar mot honom som vi anser pekar på nån typ av inblandning, men inte så starka omständigheter att man kan ha honom häktad, säger Olle Andersson.

Mannen, som är i 25-årsåldern, är i nuläget skäligen misstänkt för medhjälp till mord – den lägre misstankegraden. Mannen nekar till brott.

Polischefen: ”Hoppfullt”

I nuläget sitter ingen frihetsberövad i utredningen men polisen tvivlar inte på att de kommer hitta gärningsmannen.

– Det är ingen hemlighet att det gått ett antal veckor sen det hände, det är aldrig bra, men vi har så pass mycket material kvar att gå igenom så jag är hoppfull att vi ska lösa det här mordet, säger Olle Andersson.

Är det något som gör att ni inte kommer vidare? 

– Det är svårt att säga om det är något speciellt, det är saker som jag måste hålla för mig själv. Vi efterlyser fortsatt vittnesiakttagelser från den aktuella dagen och om någon har kunskap om mordet vädjar vi att man hör av sig till polisen, säger Olle Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Mariehem

Mer i ämnet