Ett misstänkt fall av mässling har upptäckts i Västerbotten. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Misstänkt fall av mässling i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget bekräftar nu att en av de personer som varit i kontakt med mässlingssmittade i Västra Götaland har insjuknat. De första provsvaren visar att personen har insjuknat i mässling.

En av de personer som utsatts för mässlingssmitta i Västra Götaland har insjuknat i Västerbotten. Det skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Smittskyddsläkaren Stephan Stenmark bekräftar att det stämmer.

– Ja det stämmer, den människa som är smittad i Västra Götaland har vistats i Västerbotten tillfälligt. Personen insjuknade och misstänker att det kanske blev mässling ändå.

Vad har ni gjort?

– Vi har under ordnade former genomfört provtagning och de proverna visar att det handlar om mässling. Definitivt svar får vi i morgon men vi behandlar ärendet som om det vore mässling, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Inga tecken på smittspridning

Enligt Stephan Stenmark finns det däremot ingenting som tyder på att det ska råda någon aktiv smittspridning i Västerbotten.

– Det här innebär inte att vi tror att det ska vara någon smittspridning i vården eller att vi har någon annan smittspridning i länet.

Stenmark menar också att de personer som har varit i kontakt med den mässlingsmittade kvinnan har fått uppföljning och att de vid behov har fått en uppföljande vaccination.

– Så långt vi kan veta så följer vi de rutiner som finns för att förebygga smittspridningen, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Den person som insjuknat i västerbotten var en kvinna, som enligt Stenmarks bedömning agerade helt rätt.

– Det här är det bästa scenariot om man nu ska ha mässling i länet, konstaterar Stephan Stenmark, smittkyddsläkare i Västerbotten. 

Om du har mässling:

Symptomen på mässling är: Hög feber, torrhosta, röda ögon och utslag i ansiktet efter fyra till fem dagar. Utslagen brukar därefter sprida sig över resten av kroppen.

Hur ska man agera ifall man misstänker att man har insjuknat?

– Då ska man ringa till sjukvårdsupplysningen i första hand. Man ska inte sätta sig på någon akutmottagning eller vårdcentral. Vi vill vara förberedda så att vi kan ta emot en person på rätt sätt, så man inte får smittspridning inom vården, säger smittskyddsläkare Stepan Stenmark.

Han lägger till att det sällan är någon vidare brådska med att få hjälp och att det bästa därför är att ta sig tid att ringa först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.