Många svenskar får sin vaccination mot mässling redan i ung ålder. Foto: SVT/Arkiv.

Smittskyddsläkaren: ”Vi har ett gott vaccinskydd i Västerbotten”

Publicerad

Mässlingen är ett hett samtalsämne i Västerbotten just nu, men många blåser upp risken att bli smittad allt för stort, anser smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Mässlingsviruset är något av det mest smittsamma som finns. Det sprids via partiklar i luften som man andas in eller genom ögonens slemhinnor.

Låg spridningsrisk i Västerbotten

Men trots att smittskyddsläkaren nu höjer beredskapen så manar han ändå allmänheten till lugn.

– I grunden har vi ett väldigt gott vaccinskydd mot mässling i Västerbotten och i hela Sverige så någon stor spridning kommer vi inte att se, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Lång inkubationstid

Den person från Västsverige som besökte Örnsköldsvik och som jobbar inom vården har nu insjuknat i mässling. Hon kan ha varit i kontakt med ett tjugotal personer.

Inget tyder hittills på att någon av dem smittats men risken är inte över. Inkubationstiden är 7 till 18 dygn vilket innebär att insjuknandet kan ske fram till 13 januari.

Ej jämförbart med influensavirus

Men smittskyddsläkaren tycker ändå inte att västerbottningarna behöver vara oroliga.

– Vi ska inte se det när som någon våg ungefär som när influensan kommer från södra Sverige och sakta drar sig upp över landet. Det är inte på samma sätt utan det kan bli något ströfall i Västernorrland och det behöver inte betyda något större hot mot oss, menar Stenmark och fortsätter.

– Visst kan det sprida sig ännu längre norrut, det är svårt att förutse. Men att det rört sig en person i Örnsköldsvik som nu insjuknat i mässling har inte höjt hotbilden ännu mer, säger Stephan Stenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.