Möjligt maktskifte i Vindeln – M vill locka över KD: ”Blev en chock”

Uppdaterad
Publicerad

I Vindeln har Socialdemokraterna tidigare styr tillsammans med Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. I det här valet ökade både Moderaterna och Kristdemokraterna. Nu är det möjligt med ett maktskifte i kommunen.

– KD borde gå över till vår sida där de hör hemma, säger Mikael Sundling (M).

Moderaterna fick 23 procent i kommunvalet i Vindeln, och gick fram 5,4 procentenheter. Om partiet nu får över KD till sitt block och samarbetar med C och SD får de en majoritet.

– Det blev en chock för oss att vi gick fram så bra här i kommunen. Vi vill absolut att KD ska gå över till vår sida igen där de hör hemma. Och egentligen vi stänger bara dörren mot V. Nu sätta oss i förhandlingar, säger Mikael Sundling (M).

Valet 2022 Vindeln

KD ska förhandla: ”Har inte bestämt oss”

Kristdemokraterna fick ett mandat till i det här valet. Och ska nu bestämma vilka partiet ska samarbeta med.

– Under den här mandatperioden när vi jobbat med S har vi fått igenom flera frågor bland annat ha kvar byaskolorna. Vi har inte hunnit samla oss ännu och vi har inte bestämt oss om vi ska gå tillbaks till blå laget ännu, det beror alldeles på vad vi kan få i förhandlingarna, säger Ida Israelsson (KD) som är första namn på kommunlistan.

Socialdemokraterna vill fortsätta styret tillsammans med Vänstern och Kristdemokraterna men pratar med alla partier.

– Vi har haft bra samarbete med Vänstern och KD och vill fortsätta med det och skulle då få majoritet men inget är bestämt ännu. Vi pratar med alla inklusive SD och vi vill lyssna vad de har för idéer och tankar för framtiden, säger Mathias Haglund (S) som styrt och varit kommunalråd de senaste mandatperioderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Vindeln

Mer i ämnet