Hör professor Göran Ericsson vid SLU om den utsatta älgstammen Foto: SVT

Många älgkalvar döda i sommarvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Med bara ett par veckor kvar börjar nu de flesta jägarna i norra Sverige att ladda inför älgjakten. Drygt 80 000 älgar ska skjutas i hela landet. Men nu varnar forskarna för att den tunga snörika vintern och den torra varma sommaren har gått hårt åt älgstammen och många av älgkalvarna har dött av svält.

– Det vi har sett under tidigare år när det varit väldigt varmt under de första sommarmånaderna är att en tredjedel av kalvarna dör innan 1 september. För hela stammen innebär det att det blir färre kalvar och de som överlever blir inte så stora , säger Göran Ericsson som är professor i viltekologi vid SLU (Sverige lantbruksuniversitet) i Umeå.

Men det är inte bara kalvarna som far illa. Värmen får också en negativ effekt på kornas möjlighet att para sig och få nya kalvar för nästa år. 

– Det kostar energi att fortplanta sig. Först ska man överleva och med den skrala tillgången på foder har nästan all energi gått åt till att söka föda och korna har blivit magrare och mindre mottagliga till brunsten. Jag kan tänka mig att en del kor som fått tvillingkalvar i år, de kommer inte att para sig eller brunsta under hösten eller så brunstar de senare. Följden blir att inga kalvar föds eller så föds de mycket senare nästa år, säger Göran Ericsson.

”Rapportera in antalet”

Maria Ågren jagar inom norra delen av Vindelns kommun i Västerbottens län och hon är medveten om att kalvarna har haft det svårt i sommar. 

– Vi får se i början på jakten i september hur mycket älg vi har på markerna och rapportera in antalet och om det älgtjurar kor eller kalvar. Ser vi att det är dåligt med kalv eller lite älg över hela linjen måste vi anpassa jakttrycket senare under hösten och skjuta mindre älg i oktober och november, säger Maria Ågren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.