Företagare i Skellefteå hade ett digitalt möte med smittskyddsläkare Stephan Stenmark om hur man hanterar pandemin.

Näringslivet i Skellefteå och smittskyddsläkare i möte om att hantera pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå har senaste veckorna varit hårdare drabbat av smitta än resten av länet. Idag genomförde kommunen ett digitalt möte med smittskyddsläkare Stephan Stenmark där en lokal frisör, en handlare, en industri-vd och en representant för batterifabriksbygget berättade hur de hanterar coronan.

Näringslivet har påverkats olika, frisören Elisabeth Fryxell konstaterar att senaste skärpningen av restriktioner orsakade ett jättetapp.

– Det var som att dra ner en rullgardin men vi har gjort allt från att införa visir och munskydd till lägga om scheman från tidig morgon till sen kväll, berättar hon.

Coronaviruset i Västerbotten

För andra branscher har verksamheten fortsatt ungefär som vanligt, men med många vardagsförändringar på arbetsplatsen. Franke futurum AB stängde tidigt matsalen, har infört obligatorisk ansiktsmask och genomför lokal smittspårning. Där har man också sektionerat arbetsplatsen så att så få som möjligt ska behöva mötas.

– Vår utmaning, förutom att få tag i material, är den höga sjukfrånvaron i produktionen. Men vi är förstås glada att anställda stannar hemma vid symptom. Och de som kommit i kontakt med någon som är misstänkt smittad har fått sitta i karantän med full betalning, säger vd Stefan Lindqvist.

Många utmaningar på internationell arbetsplats

Jobba hemma kan inte byggjobbarna vid Northvolt göra och på en så stor internationell arbetsplats blir utmaningarna många. En viktig uppgift har varit att informera på olika språk, separera arbetsgrupper och se till att de äter i skift.

– Vi är ganska tuffa faktiskt för att alla ska förstå, berättar Tommy Eriksson som är senior safety specialist.

Eftersom många byggjobbare heller inte har svenskt personnummer har bolaget samarbete med regionen vilket innebär att anställda ändå kan gå till hälsocentralen i Ursviken och testa sig.

Totalt sett finns ett stort batteri av åtgärder för att försöka minimera smittan.

Matbutik desinficerar även kundvagnar

Mataffärerna är de lyckligt lottade, men saknar ändå inte utmaningar, som Ica Kvantums Peter Jonsson uttrycker det.

– Man trodde väl aldrig att man skulle jobba med att försöka få ner antalet kunder, säger han.

Antalet onlinekunder har också åtminstone tredubblats och i butiken har man gjort allt från att sätta in extra tvättfat för kunderna till att investera i en så kallad white box. Det är ett skåp som med hjälp av UV-ljus tar bort en stor del av bakterierna som finns på kundvagnar och handscannrar.

– Vi har ungefär 20 000 kunder i veckan och har i princip ingen sjukdom i personalen, konstaterar Peter Jonsson.

I klippet berättar smittskyddsläkaren Stephan Stenmark om hur han ser på de olika åtgärderna i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet