Forskaren Emmanuelle Charpentier är hedersdoktor vid Umeå universitet och nämns varje år som kandidat till Nobelpriset i kemi och medicin efter upptäckten av CRISPR/Cas9-metoden, den så kallade gensaxen. Hon upptäckte grunderna till gensaxen när hon arbetade vid Umeå universitet för ett tiotal år sedan.
Nu står det klart att hon vinner priset. På Umeå universitet följde man utnämningen med spänning och jubel utbröt när det stod klart att kemipriset 2020 går till Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna.
– Jag sänder en extra tanke till mina tidigare labbmedarbetare som i stor utsträckning bidrog till att förklara CRISPR-Cas9-mekanismen i bakterier och jag tänker också på mina övriga kollegor inom fältet CRISPR-biologi. Det här priset sätter tydligt fingret på vikten och relevansen av grundforskning inom mikrobiologi, säger Charpentier.
”Genomslag över världen”
– Hennes forsknings genomslag har redan betytt väldigt mycket. Ett Nobelpris är ju oerhört värdefullt för universitetet och Umeå som vetenskaplig ort, det blir ju ett genomslag över hela världen med ett sådant här pris, säger Bernt Eric Uhlin, professor vid institutionen för molekylärbiologi som var med och rekryterade Charpentier till Umeå.
– Det här är ju fantastiskt, Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet.