– Jag tycker det är bekymmersamt för alla de fyra nordligaste länen. Totalt sett är tillväxtregionerna för få och för svaga. Relativt sett är det ju en vikande befolkningsutveckling för Norrland, jämfört med övriga delar av Sverige, säger Lars Westin, professor i regionalekonomi vid Umeå universitet.
Enligt SCB kommer Västerbottningarna att bli nästan 13 000 fler under de kommande tio åren. Länet väntas växa med 4,5 procent till cirka 284 000 invånare.
Men Norrlandslänen växer betydligt långsammare än landet i övrigt. För våra närmaste grannlän är prognoserna mycket dystra. Industritunga Norrbotten och Västernorrland är de två enda länen i landet där SCB:s prognos pekar på en negativ befolkningsutveckling.
Attraktiva städer en lösning?
Vägen till att vända trenden måste vara att omvandla vinster från basnäringarna till att bygga attraktiva städer där folk vill leva och bo, anser Lars Westin. som ser en en uppenbar risk att makten fortsätter förskjutas söderut.
Skillnaden mellan Västerbotten och våra två grannlän har historiska orsaker.
– Norrbotten har haft en stark orientering mot gruvnäringen och Västernorrland mot skogen. Västerbotten haft en annan mer gynnsam utveckling, säger Lars Westin.
Hör mer om hans teorier kring skillnaderna i befolkningsutveckling i klippet ovan.
Befolkningstillväxt
(Rikets befolkningstillväxt i snitt 7,4 procent)
Västernorrland -1,4
Norrbotten -4,5
Gävleborg 0,8
Jämtland 3,6
Stockholms län 10,8
Skåne 9,2
Uppsala 14,4
Örebro 8,2
Källa: SCB