Synlig väg mellan två rader av gråbyggda modulhus med fönster, under en ljusblå himmel. En person går längs vägen mellan husen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är galet” Se vad boende i Camp Ursviken tycker om flyttkarusellen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Northvolt stänger modulby i Skellefteå – 500 anställda tvingas flytta

Publicerad

Northvolt lägger ner modulbyn i Ursviken i Skellefteå med drygt tre veckors varsel. De anställda tvingas nu flytta till andra moduler på området Solbacken.

– Det är totalt kaos, säger en anställd på camp Ursviken som SVT har pratat med.

Samtidigt är Northvolt skyldig miljoner i hyra.

Den 23 oktober informerades de anställda på Northvolt med ett internt meddelande som SVT har tagit del av att personalboendet i Ursviken avvecklas den 15 november.

– Vad ska man göra? Det är bara packa kofferten och flytta, säger en anställd som SVT har träffat.

Ekonomisk kris för Northvolt

Northvolt skyldig miljoner till hyresvärd

Northvolt drar av hyran direkt från lönen på de anställda som bor i modulbyarna.

Men trots detta har både Algeco, som driver modulbyn i Ursviken och Away Group, som äger modulbyn på Solbacken, varit bland Northvolt Ett Expansion största fordringsägare.

Enligt Kronofogden har Away Group ett pågående betalningsföreläggande på nära 13,4 miljoner kronor till Northvolt Ett Expansion, det dotterbolaget som gick i konkurs i början av oktober.

Algeco hade öppna fakturor på 14 miljoner kronor, men ärendet avslutades hos Kronofogden den 11 oktober. Om det innebär att fakturorna har betalats kan Kronofogden inte svara på.

”Just nu har vi inga kommentarer att ge, utan hoppas kunna återkomma om några dagar”, skriver Martin Olsson tillförordnad vd för Algeco Sverige.

Andra flytten på kort tid

Runt 500 anställda väntas flytta till Solbacken kommande veckor. Enligt uppgifter till SVT kommer hyresvärden den här gången att kräva förskottsbetalning från Northvolt.

Det är inte första gången som anställda tvingas flytta mellan modulbyarna. Redan i somras fick Northvolt-anställda flytta från Solbacken till Ursviken. Nu går flyttströmmen åt andra hållet.

Enligt det interna meddelandet från Northvolt kommer hyran på Solbacken vara densamma som i Ursviken.

SVT har sökt Northvolt för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet