Bild från presentationen av Northvolts batterifabrik. Foto: Illustration av Grafik

Europeiska investeringsbanken granskar batterifabrik

Uppdaterad
Publicerad

Den europeiska investeringsbanken (EIB) granskar just nu en ansökan från Northvolt om att få låna pengar till att bygga batterifabrikens så kallade pilotlina i Västerås. Den totala projektkostnaden ligger på ungefär en miljard svenska kronor.

EIB:s styrelse i Sverige har fattat beslut om att närmare granska de ekonomiska förutsättningarna för projektet.

– Det brukar i sig vara en bra indikation att man väljer att gå vidare i processen, säger Alexander Schenk som är chef för investeringsbankens svenska kontor i Stockholm.

Northvolt

Gör riskbedömning

Själva processen från ansökan till besked om utlåning brukar ta mellan ett halvår och nio månader men det är enligt honom svårt att offentligt ge något mer exakt tidsperspektiv just nu.

– Nu gör vi en kreditriskbedömning, bedömer tekniken, kikar på miljötillstånd, regelverket för upphandling och gör en analys av om det här är samhällsekonomiskt nyttigt, säger Alexander Schenk. Han understryker att de ser Northvolt som två projekt där det nu är Västerås som gäller medan Skellefteå kommer längre fram.

Ingen övre gräns för lån

Det finns ingen övre gräns för hur mycket man får låna, så länge ett projekt finns inom ett prioriterat område kan man låna upp till 50 procent av projektkostnaden.

Den här fonden som kallas EFSI (europeiska fonden för strategiska investeringar) är inriktad mot fyra områden: Små- och medelstora företag, infrastruktur, innovation och miljö – och en batterifabrik. Alexander Schenk menar att de två sistnämnda kriterierna matchar eftersom företaget säger sig satsa på flera nya tekniker och utveckla ett batteri som det kallar grönt.

– I övrigt har vi inga specifika regionala mål men 25 procent av vår utlåning inom EU ska gå till klimatåtgärder och då kan det här vara en pusselbit, säger Alexander Schenk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolt

Mer i ämnet