Ett papper med företagsnamnet Northvolt på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör arbetsrättsexperten och den anställde på Northvolt om kontraktet som medarbetarna uppfattar som munkavle. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Northvoltanställda skräms till tystnad: ”Uppmanar oss att inte tala med media”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan SVT avslöja att krisande företaget Northvolt har ett ovanligt detaljerat anställningsavtal som skrämmer anställda från att tala med journalister. Anställda vittnar också om hur företaget uppmanar medarbetarna att inte prata med media.
– Varje vecka påminner de oss om att inte tala med media, säger en anställd.

Vi träffar en anställd på Northvolt i barackbyn Ursviken i Skellefteå. Han är bara en av många anställda på företaget som säger nej till öppen kontakt med media, men han vill ändå berätta hur han uppfattar situationen.

– Vi har en klausul i avtalet som förbjuder oss att prata med media, säger han.

Ekonomisk kris för Northvolt

SVT har till och med intervjuat Northvoltanställda som återkommit och ångrat sig med hänvisning till det anställningsavtal man skrivit på, och sagt sig vara rädda att få sparken.

Ska informera företaget först

Nu kan SVT avslöja att företaget har ett ovanligt detaljerat anställningsavtal som misstänks vara en del av förklaringen till anställdas tystnad. I kontraktet SVT läst står det inte uttryckligen att de anställda inte får prata med media, men vi lät arbetsrättsexperten Erik Sinander på Stockholms universitet läsa kontraktet.

Enligt Erik Sinander är det skrivningar som sticker ut och han menar att det är ovanligt med den här sortens sekretessklausul i fabriksarbetares kontrakt. Han säger att formuleringar till och med kan tolkas som att anställda i vissa fall inte ens får prata med facket innan de informerat företaget.

”Anställda får prata med media”

Northvolt vill inte bli intervjuade men skriver att anställda får prata med journalister men att man bett om att avstå från spekulationer och att sprida obekräftade rykten eller teorier och att vara försiktiga med konfidentiell information.

Hör arbetsrättsexperten och den anställde på Northvolt om kontraktet som medarbetarna uppfattar som munkavle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet