Northvolts vd Peter Carlsson och fabriken i Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Northvolt varslade 1 600 anställda om uppsägning intervjuades vd:n Peter Carlsson, i Skellefteå. I videon hör du vad han sa då om läget. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/ Magnus Lejhall/TT

Northvolts vd Peter Carlsson: ”Ska betala skatter enligt plan”

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt befinner sig i en ödesvecka och måste betala 287 miljoner kronor i skatter och avgifter till Skatteverket senast måndag. Enligt batterijättens vd kommer bolaget att betala alla skatter enligt plan.

”Klart jag tror vi kommer lösa detta”, skriver Peter Carlsson i ett mejl till SVT.

I veckan rapporterade SVT att den krisande batterifabriken måste betala in 287 miljoner kronor till Skatteverket senast den 14 oktober.

Om Northvolt inte kan betala sina skatter i tid ska bolaget begäras i konkurs, annars riskerar personerna i ledningen att bli personligt betalningsansvariga.

Ekonomisk kris för Northvolt

Beloppet på över en kvarts miljard kronor är för de sex största bolagen i koncernen. De största posterna handlar om moms, 82 miljoner kronor, arbetsgivaravgifter, 106 miljoner och avdragen skatt, 93 miljoner kronor.

Northvolts vd Peter Carlsson har inte ställt upp på intervju angående detta tidigare. Han skriver nu i ett mejl till SVT att bolaget kommer att betala alla skatter enligt plan.

Tidningsrubriker om Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Problemen för Northvolt har avlöst varann – se sammanfattningen i videon ovan. Foto: Skärmdumpar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet