• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det handlar om ett projekt i jätteformat med de omkring 80 vindkrafterk som Vattenfall fått tillstånd till. Foto: Vattenfall

Nu börjar bygget av vindkraftparkerna i Fredrika

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar arbetet med Vattenfalls vindkraftparker Fäbodberget och Blakliden utanför Fredrika. Redan i vår ska skog avverkas där vägarna genom vindkraftparkerna ska dras.

Totalt handlar det om en investering på tre miljarder kronor som kommer att pågå fram till 2021.

– Vi påbörjar nu förberedande arbete där vi först avverkar skog på Blakliden. Vi har ambitionen att komma igång med anläggningsarbetet i juni och därför vill börjar vi avverka skogen redan nu, trots att det slutgiltiga investeringsbeslutet förväntas tas först i april, säger Vattenfalls projektledare Daniel Gustafsson.

Sökt tillstånd i åtskilliga år

Det handlar om ett projekt i jätteformat. De kommer att kosta runt tre miljarder kronor att bygga upp vindkraftparkerna med de omkring 80 vindkrafterk som Vattenfall fått tillstånd till.

Arbetet med att undersöka förutsättningarna för projekten och söka alla nödvändiga tillstånd har pågått i åtskilliga år. Ansöka om tillstånd för Blakliden lämnades exempelvis in redan i slutet av 2011. Men nu börjar arbetet med att bygga upp parkerna med de skogsavverkningar som är nödvändiga.

Bara detta är ett stort arbete. Skogsstyrelsen har fått in avverkningsanmälningar för ungefär 150 hektar.

Vindkraftverken på plats 2021

Om Vattenfalls ledning tar det formella investeringsbeslutet i april kommer anläggningsarbetet, som startar med vägbyggnation, att starta under sommaren i år. Nästa år kommer fundamenten att gjutas och 2021 ska alla vindkraftverk enligt tidsplanen stå på plats och kunna kopplas in på elnätet.

Vattenfall har ambitionen att anlita så många lokala företag som möjligt under byggfasen. Träffar för intresserade företag har redan ordnats och en databas för intresserade leverantörer har skapats.

– När beslut har tagits om vilket företag som blir huvudentreprenör för anläggningsentreprenaden kommer vi att ordna en träff med intresserade företag i området, säger Daniel Gustafsson.

När vindkraftparkerna är i drift kommer det att krävas mellan 15 och 20 personer för att sköta drift och underhåll för dessa och den sedan tidigare byggda parken Stor-Rotliden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.