En björn på en sten i skogen. Till höger Ellinor Sahlén, rovdjurshandläggare, i en svart tröja och glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns ett rekordintresse för åtel inför årets björnjakt. Ellinor Sahlén, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Västerbotten, berättar varför. Foto: Mikael Fritzon/TT/Tommy Forsgren/SVT

Nu drar björnjakten igång i Västerbotten – rekordintresse för åtel

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets björnjakt i Västerbotten har 200 björnåtlar registrerats hos länsstyrelsen, alltså platser där man använder mat för att locka till sig björn. Totalt får 48 björnar fällas i länet – i hela landet 486 björnar.

– Sedan förra året får man släppa hund på åtel. Det medför att många fler vill jaga, säger Ellinor Sahlén, rovdjurshandläggare.

Årets licensjakt på björn inleds onsdag 21 augusti och pågår fram till den 15 oktober. I de län som har licensjakt på björn (se faktaruta) får totalt 486 björnar fällas. I Västerbotten får totalt 48 djur fällas – 20 i det västra jaktområdet och 28 i det östra.

Målet: 350 björnar

De senaste åren har tilldelningen av björn varit hög på grund av att björnstammen växt till sig. Så även om årets tilldelning innebär att färre björnar skjuts i Västerbotten jämfört med fjolårets 81 djur – så är årets tilldelning betydligt större än för fem år sedan. Då fick 21 björnar fällas.

– De senaste åren har vi fått ner björnstammen, det blir spännande att se hur nära målet på 350 björnar vi är i samband med årets jakt och spillningsinventering, säger Ellinor Sahlén, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Inventerar spillning

I samband med årets jakt sker även en björninventering. Då spillning samlas in för att bedöma hur stor björnstammen är, något som sker var femte år. Länsstyrelsen uppmanar alla som befinner sig i skog och mark att samla och skicka in.

Därför är Naturskyddsföreningen är kritisk till åteljakt och så ser Jägareförbundet i Värmland på att jaga med åtel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se hur Naturskyddsföreningen uttrycker sin kritik mot åteljakt. Foto: SVT Arkiv/Maria Haglund/SVT

Vad är åtel?

Åtel är föda som har placerats ut av människor för att locka eller göda vilt.

En åtelplats används för jaktliga ändamål. Det är vanligt att man jagar vildsvin och räv på en åtelplats.

På en foderplats ska djuren alltid få äta i fred.

Källa: Svenska Jägareförbundet.

Licensjakten på björn

Jakten pågår från den 21 augusti och som längst till den 15 oktober. Så här ser tilldelningen ut i de län som har licensjakt:

  • Västerbotten: 48 björnar
  • Värmland: 3
  • Gävleborg: 125
  • Dalarna: 80
  • Jämtland: 121
  • Västernorrland: 85
  • Norrbotten: 24

Totalt i landet: 486 björnar.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.