Hör ungdomarna i Lycksele om olyckorna med A-traktorer: ”Det borde vara bälteskrav”

Uppdaterad
Publicerad

Olyckorna med A-traktorer har ökat och den senaste tiden har det inträffat flera olyckor där unga människor omkommit.

Ungdomar i Lycksele tycker att reglerna behöver ändras.

– Det är inte bra. Det ska vara bälteskrav och baksäte i en A-traktor tycker jag, säger Johannes Forsberg.

Förra året skadades 20 personer i Västerbotten där A-traktorer var inblandade, visar statistik från Transportstyrelsen. Det är en stor ökning om man jämför med hur det såg ut 2019, då bara 4 personer skadades. Och på bara några veckor har fyra unga människor omkommit i trafikolyckor i landet där A-traktorer varit inblandade.

I Lycksele kommun finns det över 200 registrerade A-traktorer. Ungdomar som kör vill se att reglerna ändras.

– Vi kanske ska få köra 45 km/tim som moppebilar, då är det mindre risk att folk trimmar A-traktorerna, säger Klara Staaf.

Lycksele kommunen har fått in en hel del klagomål då ungdomarna samlas på olika platser med sina A-traktorer och spelar hög musik. Det har även hänt att de blir bortkörda.

”Känner sig utmålade”

Därför har nu kommunen gjort iordning en mötesplats där ungdomarna ska kunna köra runt och spela hög musik.

– Det är klart att även dom ska ha en meningsfull fritid som andra ungdomar inom idrottsrörelsen eller kulturen, säger Niklas Karlsson, ungdomssamordnare.

– Det är många som har åsikter om deras beteende i samhället, ungdomarna själva känner sig utmålade som ett problem i samhället. Vi tycker att det är en onyanserad bild och därför bygger vi den här platsen där de får vara och göra de dom tycker är kul, säger Niklas Karlsson, ungdomssamordnare.

Lycksele kommun har avsatt en miljon kronor till bygget av mötesplatsen i Furuvik och tanken är att den ska stå klar och invigas till sommaren under motorveckan.

I videon hör du ungdomar om den nya mötesplatsen och om olyckorna som varit.

Antal personskador med a-traktor inblandad i Västerbotten

2016: 4 skadade

2017: 7 skadade

2018: 9 skadade

2019: 4 skadade

2020: 14 skadade

2021: 20 skadade

Fakta: Transportstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.