• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

En bild som visar en brandbil med stege i en brandstation och en intervju med en brandman. Brandbilen står på golvet i en rymlig garage-liknande miljö med andra brandfordon synliga i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur den nya brandstationen i Skellefteå ser ut. Foto: Anders Öhlund, SVT

Nu flyttar brandmännen i Skellefteå – brandstången är tillbaka

Publicerad

I åtta år har flytten för räddningstjänsten i Skellefteå planerats. Nu är den igång och de nya lokalerna blir ett lyft för brandmännen.

– Vi får Sveriges modernaste brandstation. Gott om ytor och kontorslokaler, säger Daniel Haarala, enhetschef för räddningstjänsten i Skellefteå.

Från brandstationen på Solbacken, ett 70-talsbygge, går man nu 50 år framåt i tiden när man flyttar in i den nya brandstationen på Östra Navet.

En stor verkstad, ett stort lager, spolhall och saneringsmöjligheter finns i den nya stationen. Här är också ”brandstången” tillbaka.

På den kan personalen snabbt glida ned från övervåningen och ut till bilarna för att rycka ut. En dörr har också en stor skylt som varnar för hålet i golvet för ”brandstången”.

– Vi hade bara en våning tidigare på den gamla stationen, så det här är något helt nytt för oss. En ”brandstång” är inte så vanlig på brandstationerna idag, den finns mest i gamla filmer, säger Daniel Haarala, enhetschef vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.