Vy över långgrundet som saneras på Norrbyskär. Portätt av miljöingenjören Jonas Fagerman, iklädd reflexväst, glasögon och vit hjälm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir intensivt den här säsongen” – se de stora områdena på Norrbyskär som nu saneras, och hör Jonas Fagerman berätta om det omfattande arbetet. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Nu går saneringen av Norrbyskär in i slutfas – 27 000 kubikmeter förorenad jord ska bort

Publicerad

Det tidigare sågverket på Norrbyskär utanför Umeå har lämnat föroreningar i jorden på ön. Nu är saneringen igång och 27 000 kubikmeter förorenad jord ska köras bort från ön.

– Nästa vår kommer vi att plantera träd och gräs för att återställa den naturliga vegetationen på området, säger Jonas Fagerman, miljöingenjör.

Den omfattande saneringen av Norrbyskär går nu in i en intensiv fas – då den mest förorenade jorden ska forslas till fastlandet. Det är träbehandlingsmedel från sågverket, som var aktivt mellan 1895 och 1952, som gett upphov till föroreningar av framför allt dioxin.

Stora grävarbeten i fjol

Förra året gjordes stora grävarbeten på ön för att slippa köra ut material som behövs för att täcka över mindre dioxinföroreningar. Det byggdes även erosionsskydd för att förhindra att miljögifterna i marken läcker ut i havet.

– Den riktiga saneringsprocessen börjar nu när vi kommer att schakta upp och forsla bort cirka 27 000 kubikmeter förorenade jordmassor med pråm, säger Jonas Fagerman.

Vill inte störa turister

Saneringsarbetet har pausats under sommaren för att inte störa turister och husägare på ön. Men sedan september är det åter full aktivitet för att få klart saneringen till nästa år.

I klippet: Se det stora området som saneras, och hör Jonas Fagerman berätta om arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.