För gymnasieskolorna innebär det att antalet elever på skolorna minskar med cirka 30 procent. Det innebär att det blir mer utrymme till de som fortsätter att vara på skolorna, och lättare att hålla avstånd samt undvika trängsel vid skolmåltider, meddelar kommunen.
Redan i dag, och från i våras, så bedrivs en stor del av vuxenutbildningen som distansundervisning. Nu ska alltså även SFI och vissa yrkesutbildningar helt- eller delvis övergå till distansundervisning.
– Vi tror att övergången till distansundervisning för de här eleverna kommer att minska belastningen i kollektivtrafiken, det blir färre människor i rörelse på Campus, och vi tror också att det bidrar till att minska trycket på exempelvis förskolan, säger Simon Dahlgren, verksamhetschef för vuxenutbildningen i Skellefteå kommun.
Detta gäller för vuxenutbildning och gymnasierna i Skellefteå
- Den 19–20 november ska eleverna från Anderstorpgymnasiet och Baldergymnasiet arbeta hemma. Eleverna ska arbeta i sina ämnen, förbereda sig inför distans etc, ingen undervisning de dagarna på gymnasieskolorna.
- Från och med måndag 23 november övergår årskurs 2 och 3 på de högskoleförberedande utbildningarna (ekonomi, samhälls, natur och teknik) till distansundervisning.
- Från och med måndag 30 november övergår årskurs 1 på dessa program (ekonomi, samhälls, natur och teknik) till distansundervisning, de eleverna får en vecka på sig på skolan att förbereda sig på den tekniken.
- Yrkesprogrammen fortsätter med skolförlagd utbildning, med viss distansundervisning.
- Introduktionsprogrammen fortsätter med skolförlagd utbildning.
- Gymnasiesärskolan fortsätter också med skolförlagd utbildning.
- Vuxenutbildningen och delar av Yrkeshögskolan har sedan i våras bedrivit distansundervisning i många teoretiska kurser. Nu övergår de flesta övriga utbildningar förlagda på Campus successivt till distansundervisning från och med onsdag 18 november.
Källa: Skellefteå kommun