Överläkare Lena Silfverdal om att var femte kvinna inte testar sig: ”Det är hos dem som inte deltar vi ser dödligheten i livmoderhalscancer”. Foto: SVT

Nu införs ett nytt sätt att screena för livmoderhalscancer i Västerbotten

Publicerad

Sedan 1 mars screenar Region Västerbotten för att upptäcka HPV-viruset som ligger bakom livmoderhalscancer. En effektivare metod som leder till att färre kvinnor kommer att behöva insjukna. Men den stora utmaningen är fortfarande att få kvinnor att gå på gynekologisk cellprovtagning när de blir kallade.

Sedan mitten av 1960-talet, då provtagningarna startade i Sverige, har antalet fall av livmoderhalscancer (cervixcancer) mer än halverats. Men för ett par år sedan ökade fallen, något som delvis berodde på att laboratorier missade cellförändringar. Det problemet har man tagit tag i och en av anledningarna till att Västerbotten är bland de sista att införa HPV-screening är att det IT-stöd verksamheten behöver dragit ut på tiden.

– Det har kommit mycket skarpare rekommendationer för hur labben ska kvalitetsäkra arbetet. Det är på gång i alla laboratorier så det håller på att bli mycket bättre, säger Lena Silfverdal, överläkare och processledare för cervixcancerprevention vid RCC Norr.

livmoderhalscancer

Västerbotten näst sist ut

Sedan 1 mars är Västerbotten, som näst sista region, med i det senaste nationella vårdprogrammet för cervixcancerprevention. Det nya sättet att screena bygger på att cellprov analyseras för humant papillomvirus (HPV), för kvinnor från 30 år och uppåt, istället för att endast granskas i mikroskop för att upptäcka eventuella cellförändringar.

– HPV-analys är ett känsligare test än mikroskopisk undersökning av cellprovet. Därför kommer fler kvinnor med förstadier till livmoderhalscancer att upptäckas och behandlas, och färre kommer att behöva insjukna, säger Lena Silfverdal.

Var femte kvinna testar sig inte

Även om HPV-analysen är mer träffsäker så är kanske den största utmaningen att få fler kvinnor att gå på gynekologisk cellprovtagning – drygt var femte kvinna testar sig inte.

I klippet ovan hör du hur Regionen ska få fler till provtagning för att ha en chans att utrota cancerformen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

livmoderhalscancer

Mer i ämnet