Tidigare har de äldre i Örträsk fått mat från restaurangen i byn. Nu kommer istället maten fraktas sex mil från Lycksele. Foto: TT

Nu ska de äldres mat köras sex mil

Uppdaterad
Publicerad

Restaurang Pärlan har under fyra år levererat mat åt de äldre i Örträsk, på uppdrag av Lycksele kommun. Men nu har kommunen valt att stoppa samarbetet. Istället ska maten lagas i Lycksele och transporteras sex mil.

Kommunen hade ut uppdraget för att leverera mat till de äldre och förskolan i Örträsk på upphandling och fick bara in ett anbud från restaurang Pärlan. Kommunen valde att avbryta upphandlingen eftersom de ansåg att anbudet var för dyrt.

– Vi kan lösa det till en väsentlig lägre kostnad i egen regi. Landsbygdens verksamhet får kosta pengar men inte hur mycket pengar som helst, säger Erik Lundström, upphandlingchef på Lycksele kommun.

Kommunen försöker hitta lösningar

Efter årsskiftet går kontraktet med restaurangen ut och kommunen kommer till en början transportera mat från Lycksele.

– Vi tittar även på andra lösningar. Vi kommer eventuellt anställa någon i Örträsk för att ta emot maten och i framtiden kanske också maten kan lagas i Örträsk, säger Erik Lundström.

”Förstår att det påverkar bygden”

Kommunens beslut har väckt mycket kritik och en protestgrupp har startats på sociala medier.

– Vi förstår att det här får effekter som är negativa för privatpersoner och bygden. Men man ska förstå att det här handlar inte om någon avveckling av äldreomsorgen eller förskolan i Örträsk, säger Erik Lundström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.