Kollage: Till vänster en bild på Micael Bergström, rektor på Storsjöskolan i Holmsund som har kort mörkt hår och svart skjorta. Han sitter i kontorsmiljö. Allra längst till vänster syns en grafik i rött med en vit pratbubbla som har tre prickar. Till höger en skolbänk med pennor och sudd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sitta och gnugga extra” – hör rektorn Micael Bergström ge tips för att fixa slutbetygen i nian. Foto: SVT

Snart ska pandemieleverna få slutbetyg – Storsjöskolan i Holmsund införde intensivveckor

Publicerad

I vår går den årskull som drabbats hårdast av pandemin ut högstadiet. På Storsjöskolan i Holmsund har man satt in satt in intensivveckor för att stötta upp eleverna. 

– Vi försöker reparera kunskapstappet så gott som vi kan, säger Micael Bergström, tf. rektor.

Kampen för att få så många elever som möjligt att gå ut med behörighet till gymnasiet pågår för fullt på skolorna. I Umeå har Storsjöskolan hittat en modell med lovskola. Nu är det en riktig slutspurt innan betygen sätts i vår.

– Jag tror nyckeln är att vi har god koll på vad eleverna kan och vad de skulle kunna lyckas med hos oss. Med de lärare som känner dem väl och som vet vad som är rimligt för dem att nå, säger säger Micael Bergström, tf rektor på Storsjöskolan i Holmsund, och fortsätter:

– Med pedagoger som känner eleverna så är chansen är större att lyckas få betygen än om eleverna ska starta om med personer som de inte känner.

Mycket frånvaro märks

Under 2022 visade det sig att eleverna i Umeå kommun hade något lägre resultat än än föregående år.

Bedömningen var att det var den ökade frånvaron under pandemin som var orsaken och att det fanns ett tydligt samband mellan varje missad dag i skolan och lägre skolresultat. Var femte elev var då borta minst en dag i veckan.

– Perioden med distansundervisning under pandemin var den tuffaste. Vi såg då att många tappade styrfart och vi ser nu att många har ett kunskapstapp som vi försöker reparera så gott vi kan här, säger Micael Bergström.

Behörighet elever i årskurs 9 i Umeå kommun

  • 2020 91 procent behöriga elever av totalt antal 976 elever. 88 elever utan behörighet.  
  • 2021 90 procent behöriga elever av totalt antal 986 elever. 99 elever utan behörighet.  
  • 2022 89 procent behöriga elever av totalt antal 1120 elever. 123 elever utan behörighet.

(För att få behörighet ska eleven ha godkänt i minst 8 ämnen där matematik, svenska och engelska ska ingå)

Källa: Umeå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.