Ny flyktingström ställer stora krav på kommunerna: ”Första känslan är panik”

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingströmmen från Ukraina kräver att Migrationsverket och landets kommuner återigen växlar upp arbetet med flyktingmottagande. I praktiken har dock myndigheterna i stor utsträckning dragit ner och avvecklat verksamheter. En av de kommunerna är Skellefteå.

Migrationsverket har minskat sin personal runt om i Sverige med en tredjedel under de senaste fyra åren. Kommuner som tidigare satsat stort på flyktingmottagande har avvecklat verksamheter. Skellefteå, som tagit emot förhållandevis många flyktingar sedan 1980-talet, har de senaste åren skalat ner och personal som jobbar med ensamkommande slutar.

– Just nu är vi i en svår situation där vi tvingas säga hejdå till många medarbetare som jobbat mer än 17-18 år, berättar Nasser Nuru som är enhetschef vid Skellefteå kommun.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

”Ställer otroliga krav på kommunen”

Linda Larsson som är avdelningschef för individ- och familjeomsorgen konstaterar att det är en stor utmaning att växla upp och ner.

– De här omställningarna ställer otroliga krav på kommunen. Vi vill ju genomföra det här på ett så bra sätt som möjligt men vi måste också ges förutsättningar, konstaterar hon.

Det handlar enligt henne exempelvis om ersättningar till kommunerna för ensamkommande.

– Kraven som ställs på oss som kommun ligger inte i nivå med den ersättning som man får, förklarar Linda Larsson.

I klippet hör du enhetschefen Nasser Nuru om det nya flyktingmottagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet