Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Skellefteås kommunalråd Evelina Fahlesson (S) säger om en av kommunens största investeringar genom tiderna. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Ny kaj för 1,4 miljarder i Skellefteå – kommunens dyraste investering

Uppdaterad
Publicerad

En ny kaj i Skellefteås hamn ska byggas och stå klar under 2027. Det beslutades under ett extrainsatt kommunfullmäktige under tisdagen.

– Vi har sett att en utbyggnad av Port of Skellefteå är en förutsättning för näringslivet, säger kommunalrådet Evelina Fahlesson (S).

Beslutet innebär att projektet ska finansieras med 1,3 miljarder kronor genom kommunens bolagskoncern samt ca 100 miljoner kronor som beviljats från Tillväxtverket. Den totala investeringen beräknas till 1,43 miljarder kronor och blir därmed ett av Skellefteå kommuns dyraste genom tiderna.

Alliansen kritisk till kalkylen

Samtliga partier i kommunfullmäktige ställde sig bakom beslutet, men Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna ställde sig kritisk till beslutsunderlaget.

– Vi är bekymrade över att beslutsunderlaget var bristfälligt när det handlar om kundunderlag, finansiering och faktisk kostnad. Vi riktade också kritik till den ekonomiska kalkylen som är förenklad, skriver oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.